Fredagstaco

middag taco Sep 18, 2020

Bønner til fredagstacoen

Super erstatning for kjøttdeigen. Dette er ikke den klassiske bønnestuingen, som er litt mer som en mos, dette er en slags bønnegryte og har derfor litt mer struktur og det synes jeg gjør seg godt. Servér i lefse med guacamole, salat og hjemmelaget tomatsalsa.

 Du trenger til 4-6 pers: 

  • 2-3 bokser med bønner, gjerne en blanding av kidney beans, kikerter og store, hvite bønner. 
  • 1/2 rød løk, hakket
  • 1-2 fedd hvitløk ,hakket
  • Tacokrydder, se nedenfor
  • 1 boks hermetiske, hakkede tomater
  • 1 ss lønnesirup
  • Litt salt og svart pepper
  • En skvis lime
  • Fersk koriander

 

Tacokrydder:

Jeg lager mitt eget tacokrydder. Dette fordi det er veldig mye salt i det du kjøper, og lite av de gode, antiinflammatoriske krydderne i disse blandingene. Lag gjerne opp et glass som du har stående. Her er oppskrift for èn porsjon:

  • 1 ts gurkemeie
  • 2 ts søt paprika
  • 1 ts malt spisscummin
  • noen få dryss med røkt paprika
  • Evt litt cayennepepper hvis du ønsker den sterkere

Ta litt vann i bunnen av kjelen, fres løk og hvitløk. Tilsett krydderet, men pass på at det ikke brenner seg. Tilsett tomatene og lønnesirupen, la det koke i ca 5 min før du har oppi bønnene og småkok videre i ca 10 min. Smak til med salt og pepper. Gryta skal ikke være for rennende, så la den gjerne koke litt uten lokk for å bli kvitt overskuddsvæske. Hvis den er for bløt blir det grisete når du har den i lefsa:) Skvis over litt lime og tilsett koriander helt til slutt. Gurkemeie er svært antiinflammatorisk = Superfood!

NB! Sort pepper er viktig pga at det øker opptaket av curcumin i tarmen. Curcumin er det stoffet i gurkemeie som gir antiinflammatorisk effekt. Opptaket økes med ca 1000%!!

Servèr  bønneretten sammen med salat, hjemmelaget tomatsalsa og guacamole, da får du i deg masse ekstra gode næringsstoffer. Det er disse næringsstoffene som gjør at du holder deg frisk og rask! Det blir en del kutting, så her bør du ha en kutteassistent:)

 

Tomatsalsa:

  • 2 fedd hvitløk, finkuttet
  • ½ løk, finkuttet
  • Saften av en lime
  • ½ chili
  • 1-2 pakker med søte cherrytomater kuttet i 4
  • Koriander

Kutt løk og hvitløk først og marinèr i limesaft noen minutter før resten tilsettes og blandes rundt. 

 

Guakamole:

  • 2 Avocadoer
  • Saften av 1 lime
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts lønnesirup
  • Salt og pepper
  • Evt blande inn litt tomater og chili om du ønsker det
  • En 1/2 boks med hvite bønner (valgfritt)

Finhakk hvitløk og marinér i limesaft, mos inn avocadoene med gaffel. Evt mos alt med en stavmikser om du ønsker den helt smooth.

De hvite bønnene gjør seg godt i guacamole, det gjør at du får en enda mer næringsrik guacamole. Siden avocado er ganske dyrt, er dette en fin måte å lage mer guacamole uten at det koster så mye. Gir en fin konsistens, og ingen merker at de er der (så lenge du ikke overdriver).

God fredag!! 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.